home           |          teksten           |           archief           |           beeld            |            bio


Animatievery little trees left

reassure lilyBronvermeldingzwart-wit tekening van berg en plantennamen ingetekend

“Met bloedend tandvlees en lijdend aan bergkoorts beklom von Humboldt de Chimborazo. Hij tekende precies de namen aan van de planten die er voorkwamen, en de hoogte waarop zij groeiden.”
Atlas géographique et physique des régions équinoxiales du nouveau continent.

krantenfoto

Foto AP verschenen in nrc/vk 3 okt. 2003. Bijschrift:
Het Nederlandse schip de Cormo Express, met circa 53.000 Australische schapen aan boord, is vandaag aangemeerd in de haven van Koeweit Stad om nieuw water en voer aan boord te brengen. De bevoorrading duurt een aantal dagen, daarna keert het schip terug naar zee. De schapen bevinden zich inmiddels twee maanden op de Cormo Express. Ze waren eigenlijk bedoeld voor Saoedi-Arabië, maar daar werden ze eind augustus geweigerd omdat een klein deel aan bekschurft leed, een ziekte die blaren op de mond veroorzaakt maar niet dodelijk is. Het aantal, door hitte en stress, gestorven schapen is opgelopen tot 5.014.

krantenfoto

Oude foto, fotograaf onbekend bij mij. Bijschrift: Mond- en klauwzeer is een heel besmettelijke virusziekte. Dat was ook in 1930 al bekend. Om verspreiding van de ziekte te voorkomen, wordt een fiets uit een besmet gebied ontsmet.

 

krantenfoto

Foto Reuters/ Jeff J. Mitchell, verschenen 6 april 2001 in nrc. Bijschrift: Verbranding van vee in Northumberland, 26 februari jl.

 

schilderij

(onbekende maker, tijd) Verbeelding van de vlucht in 1540 van Humayun, Moghul heerser van Noord-India. Het schilderij toont de legende van een trouwe waterjongen die de koning wegvaart op een met lucht gevulde dierenhuid over de rivier de Ganges, ontsnappend aan de Afghaanse vijanden en een scherpgetande krokodil.

 

tekeningen

The sea around us van Rachel Carson
1951, drawings by Katherine L. Howe.

 

schilderij

The Speaking Tree , Moghul, ca. 1650. Verbeeldt Alexander de Grote’s droom van de sprekende boom, die hem waarschuwt dat zijn pogingen India te veroveren vergeefs zullen zijn.

 

 

krantenfoto

Foto AFP, verschenen 21 april 2006. Bijschrift: Na drie dagen van brandstichting en plunderingen hebben Australische soldaten in Honiara de rust hersteld. Premier Howard waarschuwde voor nieuwe onrust. Hij wil voorkomen dat de kleine eilandstaten in de regio vervallen in corruptie en wanorde en zo veilige havens voor terroristen worden.